Krogar mot Knark Karlstad

Tillsammans så samarbetar vi för en trygg, säker och narkotikafri krogmiljö. Krogar mot knark är samverkan mellan krogar, polisen och Karlstads kommun.

Bakgrund- Hur det hela började

Krogar mot knark i Karlstad startade 2005. En enkätundersökning bland de kroganställda visade tydligt att knarkandet var vanligt och utbrett bland personal och gäster och därmed något man var tvungen att agera mot. Krogar mot knark permanentades som arbetsmodellhösten 2006. Samarbetet i krogar mot knark regleras i avtal. Första överenskommelsen mellan parterna skrevs 2014 och har lett till ett mycket bättre samarbete mellan parterna. 

Krogar mot Knark i Karlstad

Krogar mot knark består idag av en styrgrupp där krögare, polis, alkoholhandläggare och processledare i alkohol- och drogfrågor ingår. Nöjesfabriken, O`Learys, Royal/Brasseriet, Pitcher´s och Löfbergs arena är styrgruppen 2023. Totalt är 15 krogar/restauranger/hotell med i nätverket. 

Ny kampanj inför jul och nyårsfirandet –  ”Jag sponsrar bara gängkrig när jag är med polarna”

 

Nätverket Krogar mot Knark i Karlstad lanserar nu delar av den nationella kampanjen ”Usla ursäkter”. Syftet är att motverka narkotikaanvändningen på krogen. Inför de kanske mest intensiva helgerna inom krogbranschen vill Krogar mot knark belysa att narkotika påverkar fler än den enskilde individen.

– Krogar mot knark är en effektiv arbetsmetod som vi i Karlstad arbetat framgångsrikt med. Förebyggande arbete mot narkotikaanvändning ger vinster för både krogarna, krogupplevelsen och för tryggheten i Karlstad, säger Linda Larsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

I arbetet för att minska användandet av narkotika i krogmiljön går krogar, polis och kommunen ihop i en gemensam kampanj där de visar hur partyknarkandet påverkar långt många fler än den enskilda individen.

– Vi från polisen kommer att arbeta aktivt mot narkotika i krogmiljön under jul- och nyårsfirandet. De som köper knark för eget bruk tänker inte på att de göder den organiserade brottsligheten. Alla har ett ansvar att stoppa knarket, säger Ulrika Sundström, lokalpolisområdeschef i Karlstad.

Tidigare kampanjer har ofta fokuserat på de negativa konsekvenserna som narkotikan har på individens hälsa. Men de har visat sig vara lätta att bortse ifrån och hitta ursäkter för. Krogar mot knark i Karlstad vill få till en tankeställare samt ett viktigt perspektiv att debattera.

Med budskap som ”Jag sponsrar bara gängkrig när jag är med polarna” och ”Jag finansierar bara mord några gånger per år” vill Krogar mot knark trycka på att narkotika är en av de största inkomstkällorna för svenska kriminella gäng.

– För oss på O ‘Learys är samverkan med polisen, kommunen och branschkollegor en självklarhet i vårt arbete för en trygg och säker krogmiljö, både för våra gäster och vår personal, säger Andres Romero, driftchef på O´ Learys.

Dödsskjutningar i Sverige har ökat de senaste åren. Bara under 2022 har över 50 personer dött och en majoritet av skjutningarna kan kopplas till de kriminella gängen. Den utvecklingen vill vi inte ha i Karlstad!

– Målet med den nationella kampanjen är att öka medvetenheten om narkotikahandels effekter. Ny kartläggning av narkotikasituationen på krogen visar att 42% av krogpersonalen upplever att det finns mer narkotika på krogen idag än för fem år sedan och närmare 70% rapporterar att de sett narkotikapåverkade gäster på krogen säger Magnus Wallgren, samordnare för krogar mot knark i Karlstad.

Framtid – vart strävar vi och hur ser vår tidsplan ut? 

Målet är att fler krogar ska gå med i Krogar mot Knark i Karlstad . Det finns självklart stora utmaningar men vi är förhoppningsfulla att lyckas i arbetet för det finns en sådan stark vilja från polisledningen och de nätverksanslutna krogarna i kampen mot narkotika i krogmiljön och samhället.


Medlemmar - Krogar mot Knark Karlstad

 

Ankdammen

Baron

Brasseriet/Royal

Cazanova

Löfbergsarena

Nöjesfabriken

O´Learys

Olssons Bazar

Pepe Deli

Pinchos/Hotell Savoy

Pitcher´s

Spicy hot

Teburu

Tryckeriet

Kontaktpersoner:

Magnus Wallgren- Samordnare  magnus.wallgren@karlstad.se 

Helene Andersson –  Alkoholhandläggare helene.andersson2@karlstad.se