Om metoden Krogar mot Knark

Krogar mot Knark är en metod och ett stöd för att bedriva narkotikaförebyggande arbete i krog- och nöjesmiljöer. Genom att minska förekomsten och användning av narkotika är syftet att få ner antalet olyckor, våld och kriminalitet som är kopplat till droger.

Krogen, hotellet och andra nöjesmiljöer ska vara platser som är förenat med positiva upplevelser där både gäster samt personal ska känna sig trygga.

Bakgrund

STAD (Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem) initierade år 2001 samverkansprojektet Krogar mot Knark (KmK) tillsammans med myndigheter och krogbranschen. Detta efter att både kroganställda och Polisen uttryckt en oro över narkotikasituationen på Stockholms krogar. 

Krogar mot Knark som metod har vuxit fram ur den vetenskapligt utvärderade metoden Ansvarsfull Alkoholservering som ska förebygga överservering av alkohol samt servering av alkohol till underåriga.

Sedan våren 2023 har STAD ett nationellt uppdrag att samordna och sprida kunskap om metoden Krogar mot Knark. Arbetet finansieras genom Folkhälsomyndigheten på uppdrag av regeringen.

Metodens delar

Samverkan

En central del i arbetet med metoden är samverkan mellan aktörer som är av extra stor vikt i det förebyggande arbetet mot narkotika i nöjesmiljöer. De självklara aktörerna är branschen med krog- och hotellverksamhet, Polis och kommun, men även andra lokala nyckelaktörer

Utbildning

Utbildning är en av metodens delar. För att uppfylla kriteriet för medlemskap ska all ordinarie personal inom verksamheten utbildas. Syftet är bland annat att få kunskap om hur metoden bidrar till en säkrare miljö både för dem själva som för verksamhetens gäster. 

Förbättrad tillsyn​

Tillsyn och kontroll i nöjesmiljöer fyller flera funktioner. Tillsynsuppdraget som utförs av polisen eller kommunala handläggare syftar till att kontrollera att lagar och regler efterlevs. Utöver det ska nöjesaktörer som arbetar med metoden göra en egentillsyn av sina lokaler. 

Policyarbete

En skriftlig alkohol- och narkotikapolicy tydliggör hur arbetsplatsen vill hantera frågor kopplat till alkohol och narkotika i den egna verksamheten. Tillsammans med policydokument ska det finnas en handlingsplan som syftar till att förebygga alkohol- och narkotikaproblem bland anställda och gäster. 

Offentligt ställningstagande​

Kommunikation är en viktig del i det förebyggande arbetet för att uppmärksamma narkotikaproblem i nöjesmiljöer, men även i samhället i stort. Nätverket vill synliggöra de insatser som sker i krog- och nöjeslivet för att förändra attityden till narkotika. 


"För oss är det viktigt att vara engagerade i Krogar mot Knark för att ta ett aktivt ställningstagande mot narkotika i krogmiljöer".

Krogbranschen om Krogar mot Knark


”Viktiga delar i den här metoden är att förhindra etableringar av kriminella aktörer i de här branscherna, förbättra arbetsmiljön för de som jobbar i den och de som vistas i den.” 

Polisen om metoden 


”Det som gör metoden framgångsrik är ju att man gör flera saker samtidigt i samverkan med alla olika aktörer.” 

STAD om Krogar mot Knark