Krogar mot knark karlstad

Filmen lånad från SVT Värmlands sändning 20 oktober.

Tillsammans så samarbetar vi för en trygg, säker och narkotikafri krogmiljö. Krogar mot knark är samverkan mellan krogar, polisen, Karlstads kommun och Clarahälsan

Nytt avtal- 2023-2025

I arbetet med att minska och försvåra användandet av narkotika i krogmiljön så skrev krogar mot knark ett nytt avtal 2023-2025 mellan polis, krogar, kommun och Clarahälsan. 

Nytt avtal skulle ha skrivits 2020 men då kom pandemin och arbetet med krogar mot knark blev då vilande under några år. Nu är vi tillbaka där vi var 2020 då vi såg en ökad problematik med narkotika och vikten av att samverka för att minska och försvåra användandet av narkotika i krogmiljö. 

Vi ser idag att det är alltmer normaliserande att partyknarka och attityden till narkotika är liberal.  Att använda narkotika som kokain, cannabis mm påverkar inte bara den egna hälsan utan även vår omvärld. 

Vi ser att samverkan mellan polis och krogar har blivit mycket bättre sedan vi skrev första avtalet 2014.      

Avtalet mellan polis, krogar, kommun och företagshälsovård är viktigare än någonsin i arbetet mot narkotika i krogmiljön. Vi är nu 15 krogar som är med i nätverket i Karlstad så många har vi aldrig varit. Det är stort engagemang bland våra krogar i Karlstad. Vi har en mycket engagerad polisledning vilket är så viktigt om vi ska lyckas med arbetet i krogar mot knark.

Länkar från media

http://NWT – Krogpersonal i Karlstad drogtestas igen: ”Har hänt att folk har testats positivt”

https://www.nwt.se/2023/10/20/krogare-i-nytt-avtal-for-att-stoppa-partyknarkandet-2dbf1/

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/varmland/nytt-avtal-ska-minska-partyknarkandet-i-karlstad–k4qbw2

Bakgrund- Hur det hela började

Krogar mot knark i Karlstad startade 2005. En enkätundersökning bland de kroganställda visade tydligt att knarkandet var vanligt och utbrett bland personal och gäster och därmed något man var tvungen att agera mot. Krogar mot knark permanentades som arbetsmodellhösten 2006. Samarbetet i krogar mot knark regleras i avtal. Första avtalet som skrevs 2014 mellan polis, krögare och kommun och har lett till ett mycket bättre samarbete mellan parterna. Den 20 oktober skrev ett nytt avtal för 2023-2025.

Krogar mot knark i Karlstad

Krogar mot knark består idag av en styrgrupp där krögare, polis, alkoholhandläggare och processledare i alkohol- och drogfrågor ingår. Nöjesfabriken, O`Learys, Royal/Brasseriet, Pitcher´s och Löfbergs arena är styrgruppen 2023. Totalt är 15 krogar/restauranger/hotell med i nätverket. 

Framtid – vart strävar vi och hur ser vår tidsplan ut? 

Ambitionen är att vi under 2023-2025 ska bli ännu fler i nätverket. Avtalet mellan polis, krögare, företagshälsovård och kommun gäller fram till 2025. 

Det finns självklart utmaningar med att skriva ett avtal och att det ska bli ett levande arbete och att nätverket verkligen kan arbeta för en trygg, säker och narkotikafri krogmiljö.

För att lyckas så krävs det att krogar, polis, kommun och företagshälsovård samverkar tillsammans och genomför de insatser som står i avtalet. Vi är förhoppningsfulla att lyckas i arbetet för det finns en sådan stark vilja från polisledningen och de nätverksanslutna krogarna i kampen mot narkotika i krogmiljön och samhället.

 

Krogar mot knark karlstad

Tryckeriet
O´Learys
Pitcher´s                                           

Pepe Deli

Nöjesfabriken
Brasseriet/Royal
Baron 

Teburu

Olssons bazar
Pinchos / Hotell Savoy
Ankdammen 

Löfbergsarena

 

Cazanova   

Spicy hot                      

Kontaktpersoner

Magnus Wallgren samordnare

Helene Anderson - Alkoholhandläggare

Pressmaterial

Material

Inget nytt material att visa nu.